Jdi na obsah Jdi na menu
 


10. 12. 2011

Krásy Valašska

Kdo byli naši předkové, jak žili, jaké měli tradice, byli šťastní?

 

Velmi ráda se vracím k starým moravským tradicím a zvykům. Je v nich hodně životní moudrosti. Myslím, že pomáhaly lidem nejen  žít v souladu s přírodou, ale také mít radost ze života. A hlavně... člověk tak může blíže poznat kraj z kterého pochází :)

 

smrk-20knehyne-20radhost.jpg

 

Vynikající je kniha od Oldřicha Šuléře: To je chůze po Kotárech!, kde působivě popisuje těžký život Valachů, jejich zvyky a řemesla. Například se mi líbila pasáž, kde píše o malé škole pro valašské děti... všechny děti se do školy těšily, protože si tak mohly odpočinout od drsné práce v horách. Byla to pro ně taková oaza klidu. Ráda bych citovala krátký úryvek z knihy:

 

"Je to jako v té písni, kterou si Valaši prozpěvují o své domovině:

 

Je tam konec chleba, počátek kamení,

a my si myslíme, že přes ňu není.

 

Vypravuje se, že když kterýsi král z pohádky hledal poširém světě šťastného člověka, aby se zmocnil jeho košile a takto se sám učinil šťastným, našel ho právě tady. Jenomže ten šťastlivec košili neměl - byl to Valach."

 

vd_zimni_nalada.jpg

 www.vmp.cz

Valašské muzeum v přírodě

Velký zážitek pro mě byla návštěva Vánočního jarmarku v Rožnově pod Radhoštěm. Jakoby se vrátil čas a mohli jsme prožít pravé valašské Vánoce. Po celé vesničce pobíhali strašidelní čerti, kteří řinčeli řetězi. Také bílé Lucky každého pohladili pírkem, aby tak zmizelo vše špatné... v každé chaloupce na nás čekalo překvapení, ať už to byl dráteník, kovář, muzikant, který hrál na kobzu či pohádkové babičky, které draly peří nebo pekly perníčky. Skvělá byla taky návštěva školy, kde jsme zpívali Pásli ovce valaši. Asi začneme doma taky více zpívat :) Překvapilo mě, že v jedné malé roubence (jedna místnost s pecí) bydleli rodiče a jedenáct děti... určitě tam bylo veselo!

 

Ráda bych ještě zmínila zajímavého hudebníka a výrobce fléten - Víta Kašpaříka. Nádherně hrál ve Valašské dědině na píšťalu z černého bezu:

http://toulavakamera.ceskatelevize.cz/article.asp?article_id=57&play=1

 

Úžasnou inspirací je hudba Tomáše Kočka, výborně se při ní maluje :) V několika cd zhudebnil verše básníka Ladislava Nezdařila, který psal o Valašsku. Je to tak silná a překrásná muzika, že stojí za to si ji poslechnout. Stačí se jen zaposlouchat do moravských tónů a příběhů :)

299307-original1-zfhbn.jpg

 www.kocko.cz

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10316514721-navraty-k-divocine/

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář